USA post partum

USA post partum

USA Post Partum 

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Een onverwachte overwinning voor Trump en een overwinning voor de republikeinen in zowel “House” als “Senate”. Een verdeeld Amerika heeft gekozen voor een president die één van de meest nasty campages heeft gevoerd die Amerika ooit heeft meegemaakt.

En wat gebeurt er nu?

De dagen na de verkiezing lijkt Amerika nog meer verdeeld dan tijdens de verkiezingsperiode. Iedereen praat nu openlijk over Trump en Clinton en ik zie ineens overal mensen fantatiek in discussie. Ineens durven Trump-supporters zich te uiten en zijn de anti Trumpers druk aan het protesteren. Hoe was dit mogelijk? Dat is wat ik vooral hoor en ik verbaas me er eigenlijk over dat bijna niemand het heeft zien aankomen. Natuurlijk, de polls waren in favor voor Clinton maar het was nog maar met een kleine marge, zeker na het hernieuwde email debacle. Dat Trump zo overweldigend kon winnen had niemand eigenlijk verwacht, behalve wellicht de Trump aanhangers. Overweldigend enkel electoraal want Clinton heeft met de popular votes overweldigend gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het lijkt erop dat zij 1,5 -2 miljoen meer votes heeft dan Trump.

Op Facebook is het een chaos, vrienden van mij die elkaar ontvrienden of die met elkaar in ellenlange discussies verzeild raken. Eén van mijn Amerikaanse vriendinnen vertelde mij gisteren dat haar familie zo verscheurd is dat haar moeder haar gisteren heeft ontvriend op Facebook omdat zij iets Anti-Trump postte.

Voor de 6e achtereenvolgende dag wordt er massaal geprotesteerd tegen Trump. De vraag waarom er een electoral college is en waarom in Amerika niet gestemd wordt met popular vote. Saillant detail omdat Trump zich jaren geleden nogal uitgesproken uitliet over de electoral vote en het nut ervan. Hij was er op tegen en vond het een achterhaald systeem. Hij vond dat het volk moest bepalen en dat dus de popular vote zou moeten tellen.

En dus is er een petitie op internet dat ervoor wil zorgen dat Trump wellicht niet wordt gekozen als president elect. De electors van de electoral college mogen op 19 december hun stem uitbrengen. Normaliter stemmen zij zoals hun staat heeft gestemd, echter mogen zij voor Clinton stemmen als ze dat willen.

Trump heeft vandaag bekend gemaakt dat Steve Bannon zijn rechterhand wordt. Steve Bannon is een behoorlijk controversieel figuur, een rechtse, witte nationalist met racistische standpunten. Naast Bannon en Priebus moet Trump een team samenstellen van ongeveer 4000 mensen.

En hoe gaat Trump zichzelf distanciëren van zijn bedrijven en organisaties? Vandaag vroeg hij top security clearances aan voor zijn kinderen, wat betekent dat hij dus zijn kinderen wil betrekken bij het Witte Huis en informatie met hen wil delen.

Eén ding is zeker: deze “soon te be” president gaat het helemaal anders doen.

Voor wie het allemaal een beetje zat is en het wat luchtiger wil, zie Josh Bilinson’s Joe Biden-Obama prank Trump tweets.