The days after the debate

The days after the debate

The days after the debate

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Een dag na het debat staan de kranten bol, de tv’s gloeien nog na en de vraag van de dag is: ‘wie heeft het debat nu eigenlijk gewonnen?’. Dat is natuurlijk weer moeilijk te peilen en zender afhankelijk. De verschillende zenders vechten over wie de winnaar is en zo ook het Amerikaanse volk. De aanhangers van Trump zeggen natuurlijk dat hun kandidaat heeft gewonnen en de aanhangers van Clinton doen hetzelfde. Trump vindt zelf dat hij de winnaar is en tweet dit ook meteen na het debat “Every online poll, Time Magazine, Drudge etc., has me winning the debat. Thank you to Fox & Friends for reporting so!” Andere zenders zoals CNN geven Clinton een marge van 62% t.o.v. 27% maar dat maakt Trump niet uit, hij beschuldigt de mainstream media ervan pro-Clinton te zijn en noemt CNN zelfs Clinton News Network.

Als ik aan mijn Amerikaanse vrienden vraag hoe zij het debat vonden en of het debat heeft geholpen met hun keuze voor één van de kandidaten, is het antwoord eigenlijk (nog) steeds dat ze liever niet willen stemmen. Ze vinden nog steeds geen van beide kandidaten goed genoeg om het land te leiden. Sommige hebben zelfs niet gekeken of slechts een klein stuk van het debat. Ze zijn de verkiezingen beu en vinden het een mediacircus waar geen einde aan komt en waarin niemand eerlijk is.

Ze geven wel toe dat Clinton sterker overkwam, maar het vertrouwen in haar is er nog niet. Dat Trump niet zo’n goede, of zeg maar gerust totaal geen indruk heeft gemaakt, daar is iedereen het wel over eens. Trump was in het debat zoals Trump eigenlijk altijd is, een man met veel woorden. Maar wat zegt hij nou eigenlijk? Heeft hij wel een antwoord op de problemen die moeten worden opgelost en die zo belangrijk zijn voor het land. En Amerika zou Amerika niet zijn als er niet weer allerlei conspiracy theorieën zijn. Waarom snoof Trump zoveel tijdens het debat, is hij verslaafd aan cocaïne? Betaalt hij nou eigenlijk wel belasting en wat is er waar van de beschuldiging van Alicia Machado dat zij door Trump werd gepest wat aantoont dat hij erg vrouwonvriendelijk is?

En zo leiden deze theorieën de Amerikanen weer af van waar het werkelijk om draait, namelijk het kiezen van de president van Amerika!

Dan zijn er ook mensen die een mening hebben; zelfs als die mening op niets gebaseerd is. Zie dit filmpje van Jimmy Kimmel waarin mensen op straat wordt gevraagd wat ze van het debat vonden, een dag voor het debat!

Het wachten is nu op het volgende debat van 9 oktober dat hopelijk meer diepgang zal hebben.