De FBI beïnvloed de verkiezingen

De FBI beïnvloed de verkiezingen

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Afgelopen zomer deed de FBI twee onderzoeken dat de verkiezingen op zijn grondvesten zou kunnen laten schudden.

De eerste zaak betrof Trump’s campagne voorzitter, Paul Manafort, die geheimzinnige zaken zou doen in Oekraïne. Het tweede onderzoek was gericht op relaties die Clinton zou hebben met donaties van de Clinton foundation. Op aandringen van het ministerie van Justitie zag de FBI af van verdere stappen aangezien de verkiezingen te dichtbij lagen. Des te vreemder dus dat FBI director Comey vorige week ineens met de mededeling kwam dat zij een nieuw onderzoek zijn gestart naar emails op de server van Clinton’s aid… Dit cadeautje komt als een geschenk voor Trump. Niemand heeft het meer over Paul Manafort. En daar zit toch een interessant verhaal dat Trump wellicht zou kunnen linken aan Poetin.

In augustus meldde The New York Times namelijk dat anti-corruptie onderzoekers in Oekraïne $ 12.700.000 in geheime betalingen aan de heer Manafort hadden gevonden. De onderzoekers, van Oekraïnes nieuw gevormde Nationale Anti-Corruptie Bureau, beweren dat de betalingen deel uit maakten van een illegale off-the-books systeem waarvan de begunstigden ook verkozen ambtenaren zouden zijn.

Deze onderzoekers waren op zoek naar vele transacties waarbij Manafort betrokken zou zijn, incl. een $ 18.000.000 deal van de Oekraïense televisie door een partnerschap samen te stellen met Manafort en een Russische oligarch Oleg Deripaska, een nauwe bondgenoot van president Vladimir Poetin.

Vier dagen nadat The Times het verhaal over Manafort’s zakelijke transacties had gepubliceerd, trad hij af als voorzitter van de campagne van Trump. Strafrechtelijk onderzoek van de F.B.I.’s blijft, echter het ministerie van Justitie heeft geen openbare stappen gezet in deze zaak.

En zo was er dus gister ineens het verlossende bericht van Comey dat het heropende onderzoek naar de emails van Clinton niets nieuws heeft opgeleverd. Of het a little too late is, is nu natuurlijk de vraag. Hoeveel schade heeft Clinton opgelopen? Feit is dat het inmiddels een nek-aan-nekrace is geworden en het echt afwachten is wat er morgen gaat gebeuren. Wie wordt de nieuwe president van Amerika?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *