Gaan vrouwen de verkiezingen bepalen?

Gaan vrouwen de US verkiezingen bepalen?

Gaan vrouwen de US verkiezingen bepalen?

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Nog maar 11 dagen te gaan en het is spannender dan ooit. Wie wordt de president van de Verenigde Staten, Hillary Clinton of Donald Trump?

De demografie zal de uitkomst bepalen. Obama’s overwinning in 2008 en 2012 waren significant vanwege de grote opkomst van minderheden die door Obama naar de stembus waren gekomen. Alleenstaande vrouwen en niet blanke stemmers waren key voor hem.

In 2016 lijken vrouwen de sleutel naar het succes te zijn voor de democraten. Het is één van de redenen dat de tape van Acces Hollywood, waarin Trump walgelijke uitspraken doet over vrouwen, zo desastreus is voor de Republikeinse partij. Het is Trump’s impopulariteit bij met name vrouwen, die ervoor kan zorgen dat hij de verkiezing verliest.

In een Male America zou Trump winnen met een verschil van 11 punten en in een Female America zou Clinton met een 33 punten voorsprong winnen. De verkiezing van de eerste vrouwelijke president in een electoraat diep verdeeld naar geslacht is misschien niet ideaal, maar er is een zekere poëtische rechtvaardigheid voor een overwinning in deze verkiezingscyclus.

Een gender vote split is overigens niet nieuw – de kloof is sinds de jaren ’80 duidelijk in het US electoraat. Obama verloor de meerderheid van mannen, maar won een meerderheid van de vrouwen in beide verkiezingen. Democraten hebben ook sterke standpunten over vrouwenkwesties ontwikkeld.

Republikeinse standpunten over abortus en de financiering van de gezondheidszorg voor vrouwen worden gebrandmerkt als ‘War on Women’ door Democraten en gelieerde groepen, zoals Emily’s List.

Republikeinen hebben in het verleden ook veel controversiële uitspraken gedaan, bijvoorbeeld in 2012 toen een kandidaat van de Republikeinse Missouri Senaat zei dat hij geloofde dat een vrouw niet zwanger kon raken in geval van verkrachting. Maar dit jaar, met de benoeming van Donald Trump, is de genderkloof uitgegroeid tot een kloof van ongekende grootte.

In 2012 won Mitt Romney 56% van de blanke vrouwen, maar die steun is gedaald onder Donald Trump tot 47%, aldus de Washington Post. En dat was voor de release van de ‘Trump tapes’ en meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik.

Het is interessant om op te merken dat op dat moment blanke vrouwen niet massaal Clinton steunden, maar het lijkt erop dat de ontwikkelingen van de afgelopen weken dit kunnen veranderen. De debatten en Trump-tape-openbaringen kunnen het stemgedrag van zwevende en onafhankelijke kiezers doen veranderen.

Als Clinton inderdaad op 8 november wordt verkozen tot de eerste vrouwelijke president dan zal dat wellicht zijn mede beslist doordat miljoenen vrouwen zich achter haar hebben geschaard.