De aanloop naar het tweede debat Trump vs Clinton

De aanloop naar het tweede debat Trump vs Clinton

De aanloop naar het tweede debat Trump vs Clinton

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Donald Trump start aanstaande zondag het tweede presidentiële debat in een underdog positie. Ondanks zijn zelf uitgeroepen overwinning van het eerste debat, moet hij dit 2e debat, in een “best of 3” debat serie, uitkomen in een must-win situatie.

Hillary Clinton leidt momenteel in alle polls. De laatste polls (van 7 Okt. 16) geven aan 50% Clinton tov 44% Trump met 5% undecided voters.

Post-debat kunnen we stellen dat Clinton het tij heeft gekeerd en meerdere groepen achter zich heeft geschaard. Trump heeft een wake-up call gekregen en moet een comeback maken.

Zijn slechte reputatie bij vrouwen en minderheden is er niet beter op geworden de afgelopen weken. Ook binnen zijn partij zijn er stafleden die hebben gelekt naar de pers dat zij gefrustreerd zijn over hoe Trump campagne voert.

Zijn terugkerende ruzie met Alicia Machado die leidde tot een reeks van vernietigende tweets in de vroege ochtenduren deed het bij veel Amerikanen niet goed.

Het artikel van de New York Times volgde waarin zij met maar liefst 3 pagina’s Trump’s belasting aangiftes van 1995 publiceerde. Trump blijkt een verlies van meer dan 900.000.000,- dollar dat jaar te hebben opgegeven. Belastingdeskundigen zeggen dat zo’n verlies het mogelijk zou hebben gemaakt voor Trump om geen federale inkomensbelasting te hoeven betalen, en dat voor bijna twee decennia.

In plaats van uitleg te geven vuurde Trump terug tijdens een rally dat Clinton tijdens haar huwelijk vreemd zou zijn gegaan en dat ze niet gezond genoeg zou zijn om president te worden.

Hij zei letterlijk “she can’t even make it 15 feet to her car”. Verwijzend naar haar val tijdens haar longontsteking.

En als klap op de vuurpijl degradeerde Forbes Trump met een nettowaarde van 800.000.000,- dollar.

Het enige lichtpuntje deze week voor Trump was het VP debat waarin hij hoopte dat Pence de overwinning zou claimen. En of dat nu eigenlijk gelukt is? Feit is wel dat Pence het beter deed dan Trump en dat hij cool and smooth overkwam. Pence bleef kalm onder druk, hij brak niet en werd niet boos ondanks de voortdurende onderbrekingen van Kaine. Ondanks dat gaf hij toch geen antwoord op de vragen van de presentatrice en verdedigde hij Trump niet.

Tim Kaine had een scherpere beheersing van het beleid maar werd gedwongen de rol van een agressieve hond te spelen, een rol die totaal niet past bij zijn karakter.

De overwinning voor Pence is eigenlijk bijzaak want wat wellicht het meest overvallende was, die avond, was een bericht dat de GOP per ongeluk postte 90 minuten voor aanvang van het debat: namelijk dat Pence de winnaar was. We zijn dit hier inmiddels wel gewend want ook Trumps campagneteam postte voordat het 1edebat eindigde “Trump Won”.

En terwijl ik dit aan het schrijven ben breekt het nieuws van Donald’s ‘locker room banter’… hoeveel erger kan het worden… Is het nog mogelijk dat hij werkelijk de nieuwe president van Amerika wordt?