Being Trumped

Being Trumped 

Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago

Na 5 jaar van de “birther” conspiracy theories maakte Trump vrijdag geen vrienden met de media. Donderdagavond kondigde zijn campagneteam aan dat Trump op vrijdag, tijdens de opening van zijn nieuwe hotel, een persconferentie zou geven over het “birtherism”. Ofwel de conspiracy omtrent de geboorteakte van Obama. Er werd een enorme hype gecreëerd alsof Trump een ‘spectaculaire’ mededeling ging doen. Dit bleek echter een goed geregisseerde mediastunt. De media werd behoorlijk “getrumped”, niet alleen was zijn “persconferentie” maar 33 sec; het duurde maar liefst 40 min voordat Trump überhaupt iets zei. En wat hij zei was iets dat we eigenlijk al lang wisten: ja Obama is inderdaad Amerikaans staatsburger!

De media waren furieus, ze voelden zich in de maling genomen. Zij hadden live uitgezonden hoe Trump maar liefst 40 minuten door veteranen de hemel in werd geprezen, iets wat ze nooit zouden hebben uitgezonden als ze niet dachten dat hij een bijzondere verklaring zou geven. Het was een schande en daar bleef het niet bij. De volgende 72 uur werd het niet veel beter.

Zoals zo vaak met Trump is het moeilijk te zeggen welke van de opmerkingen die hij het afgelopen weekend heeft gemaakt het meest beledigend zijn. Was het zijn “excuusloze” verklaring omtrent birtherism, was het zijn beschuldiging naar het team van Clinton dat zij birtherism hadden gestart, was het zijn verklaring dat hij birtherism had gestopt, was het zijn suggestie dat Hillary’s beveiliging moest worden ontwapend en dat we dan wel zouden zien wat er zou gebeuren?

Electile Dysfunction

Met nog maar 49 dagen tot aan de verkiezingen, kunnen ze nu al de boeken in als de meest bizarre ooit. Een verkiezing tussen twee kandidaten die geen van beide populair zijn. Maar 9% van de Amerikanen heeft gekozen voor de nominatie van Clinton en Trump en maar liefst 81% van de Amerikanen zei bang te zijn voor verkiezingen tussen deze kandidaten. Zoals het er nu uitziet, is dat wat er straks gaat gebeuren. De regel is namelijk dat een 3e partij minstens 15% in vijf nationale opiniepeilingen moet bereiken en dat is lastig – niet onmogelijk – maar vooral lastig omdat de peilingen geen 3e partij kandidaten toevoegt aan de polls.

De polls daarentegen geven bijna dagelijks een andere uitslag. De ene dag ligt Clinton voor en de dag erop is Trump weer leading. De uitslag is zo onvoorspelbaar en daar komt nog bij dat er een grote groep kiezers is die helemaal niet wil stemmen. Ze vinden geen van beide kandidaten geschikt voor het presidentschap. Deze groep kiezers heeft last van Electile Dysfunction. En dat is een groot probleem. Met name omdat deze groep dreigt niet te gaan stemmen op 8 november. En het is belangrijk dat deze kiezers toch naar de stembus gaan, omdat zij een enorme invloed kunnen hebben op de uitslag. De jacht lijkt dan ook geopend om deze groep voor zich te winnen. Want het zou toch echt een belediging voor de democratie zijn als de uitslag straks wordt bepaald door diegenen die besluiten thuis te blijven op 8 november.