Inburgering

Inburgering (1st blog voor Pauw)

Inburgering

Door: Linda Sterckel-Delno in Lake Forest, Illinois -Chicago

Toen ik een jaar geleden hier net aankwam was ik eigenlijk helemaal niet zo bezig met de verkiezingen en raakte pas geïntrigeerd toen ik auto’s zag rijden met “OMG” stickers. Niet refererend aan “Oh My God/Gosh” maar “Obama Must Go”.

Ondanks dat Illinois de meest democratische staat van Amerika is, blijken toch best veel Amerikanen hier pro Trump. Ze gaan nog niet zo ver dat ze met Trump stickers rondrijden. Wat dat betreft is een stem voor Trump een stem die je niet van de daken schreeuwt. De mensen die pro Trump zijn en wellicht op hem zullen gaan stemmen, zijn dat in zekere mate in stilte.

Als niet Amerikaanse kreeg ik bij aankomst in Amerika een cross cultural training. Eigenlijk een soort inburgeringscursus. Belangrijkste les: er zijn 3 “verboden” topics, waar je eigenlijk niet over mag praten: Sex, Religie en Politiek. Dat laatste is nu natuurlijk een hot topic. Iedereen heeft het erover. Mijn ervaring is dat Amerikanen met name willen weten wat er in Europa wordt gezegd over de kandidaten en wat de mening van de Europeanen is. En ja wat vinden we eigenlijk?

Trump vs Clinton

Wie is Trump? Vastgoedmagnaat, ondernemer, schrijver en televisiepersoonlijkheid. Trump heeft in Amerika met name door zijn programma ‘The Apprentice’ bekendheid gekregen en is daardoor enorm populair geworden. Zijn uitspraak “You’re fired” is legendarisch. Trump verwoordt het gevoel van de Amerikanen op dit moment, ze zijn ontevreden, hekelen politici en willen verandering. Verandering die Trump zou kunnen brengen. Hij wil Amerika weer succesvol maken. Trumps’ slogan “Make America great again!” is erg populair. Dat is wat de Amerikanen willen: het oude, succesvolle Amerika terug. Zij nemen het de immigranten kwalijk dat ze geen goede banen kunnen vinden, dat huisvesting en gezondheidszorg een probleem is. Het stoort ze dat immigranten weinig of slecht Engels spreken en zich niet houden aan de Amerikaanse normen en waarden. Dat Trump geen ervaring heeft en overkomt als een ongeleid projectiel maakt ze niet zoveel uit. Hij zegt wat zij denken.

Clinton die op papier de beste kandidaat lijkt, kampt o.a. met een enorm imagoprobleem. Mensen vertrouwen haar niet; ze heeft te veel schandalen op haar naam, Whitewater, Benghazi, het “email” onderzoek en het feit dat ze bij Bill Clinton is gebleven. Ze geloven niet dat Hillary verandering kan brengen. Ze komt ook niet transparant over. De vraag die mensen hier stellen is: Who is the real Hillary Clinton? En niemand weet daar eigenlijk een antwoord op te geven. Daarnaast is haar gezondheid een probleem. Eergisteren werd bekend dat ze een longontsteking heeft maar de mensen hier zijn sceptisch. Ze vinden het verdacht dat Clinton en haar team na haar “coughing fit” vorige week in Cleveland, niet meteen toegaf een longontsteking te hebben. En waarom was het nodig om te doen alsof ze hooikoorts had? En zo zijn er alweer een boel verhalen gaande waarom Clinton niet transparant is over haar gezondheid en of ze wellicht meer te verbergen heeft.

Het zal een spannende race worden tot aan de verkiezingen op 8 november. De kandidaten liggen in de polls zo dichtbij elkaar dat het echt onmogelijk is te zeggen wie de nieuwste president van Amerika gaat worden. Op 12 september leidt Clinton met maar 5%, terwijl dat gisteren nog 10% was. Het wachten is op de debatten. Het eerste echte debat zal op 26 September zijn. Iedereen kijkt ernaar uit. Hier wordt gezegd dat het een battle wordt tussen “the smartest person in the room” en “the class clown”. Clinton zal zich uitermate goed voorbereiden maar Trump zegt dat hij dat onzin vindt en geen zin heeft om zich voor te bereiden. Hij zegt zelfs dat het gevaarlijk is je teveel voor te bereiden en dat je daarmee niet betrouwbaar overkomt. Dat het dan lijkt alsof je je voordoet als iemand anders. En dat past natuurlijk in het straatje van de Trump voters.